Home » The Walking Dead - The Telltale Definitive Series - review

The Walking Dead - The Telltale Definitive Series - review

Gepubliceerd op 16 november 2021 om 18:01

Telltale Games is helaas alweer een paar jaar ter ziele en ook The Walking Dead heeft naar mijn idee als serie seizoenen geleden zijn maximale houdbaarheidsdatum overschreden. Toch is in 2020 nog The Walking Dead – The Telltale Definitive Series uitgekomen. Deze game is, zoals de naam al aangeeft, geen nieuw materiaal. De game bevat alle vier de seizoenen van het verhaal van Clementine, de kleine DLC 400 Days en als kers op de taart de drie afleveringen van Michonne. Misschien is het wel passend dat een game over zombies na het overlijden van de studio terugkomt om van over het graf nog een keer de wereld in te gaan met wat het is geweest…

Hoe dan ook, de indruk kan inmiddels ontstaan dat ik The Walking Dead – The Telltale Definitive Series het gaming equivalent vind van een opgewarmd lijk, maar dat is niet zo. Ik vind het een passend afscheid van een serie die mij veel plezier heeft gegeven. Daarbij is het verhaal van Clementine, wat toch het hart van deze game is, een van de meest boeiende in het universum van The Walking Dead en nu heb je alle delen bij elkaar op één disc.

Veel goeds, een paar minpuntjes
Afgezien van enkele technische issues die ik had op mijn PS4 Pro (soms viel het geluid weg en het beeld werd regelmatig in tussenfilmpjes even een seconde of wat zwart terwijl de game wel verder liep), is er weinig mis met The Definitive Series en brengt het veel van wat Telltale games zo leuk maakt. Je kunt het gehele verhaal van Clementine in een keer achter elkaar doorspelen en dat is een plus: het maakt dat het net wat meer leeft. Ikzelf had seizoen een tot en met drie al eerder gespeeld, maar het afsluitende seizoen nog niet. The Definitive Series bood mij de gelegenheid om de eerste drie seizoenen nogmaals in één keer achter elkaar door te spelen om direct daarachteraan The Final Season te spelen. Dat was erg prettig.
Persoonlijk vind ik de seizoenen een en drie veruit het beste qua verhaal. Seizoen twee is ook goed. Het vierde en laatste seizoen is zeker niet slecht, maar wel beduidend minder boeiend. Dit seizoen is bij vlagen saai. Zeker in de eerste aflevering is het tempo veel te laag. Het einde van de vier seizoenen durende saga vond ik niet echt bevredigend. Misschien is dit te wijten aan het feit dat Telltale al niet meer bestond toen dit werd gemaakt? Het valt in ieder geval op en toont voor mij opnieuw dat het laatste seizoen de minste is van het stel.
Ik ben zelf aan de drie afleveringen van Michonne begonnen nadat ik eerst de vier seizoenen van Clementine had doorgespeeld. Ook dit was voor mij nieuw materiaal. Door deze drie afleveringen op deze manier te spelen viel mij het grote verschil in kwaliteit tussen Michonne en The Final Season op. In Michonne (nog wel gemaakt door Telltale) was het verhaal spannender en had meer drive. Het tempo van de vertelling was beter uitgebalanceerd.

Conclusie
Als je Telltale games speelt dan weet je wat je krijgt. Dat geldt ook zeker voor deze Definitive Series. Het is een walking sim welke je speelt om het verhaal. Het biedt feitelijk vrij weinig gameplay, behalve in de keuzes die je maakt en QTE’s. Dat hoeft geen probleem te zijn als je, zoals ik, een gamer bent voor wie verhalen in games belangrijk zijn. Is dat niets voor jou, blijf hier dan ver bij uit de buurt. Hou je echter wel van verhalen, vind je The Walking Dead interessant en vind je het aansprekend om een verhaal eens op een andere manier tot je te nemen? Dan kun je het veel slechter doen dan deze game. Bovendien is hij overal tegen een zacht prijsje verkrijgbaar, dus voor nog geen dertig Euro heb je veel plezier.

Cijfer: 7 van 10

 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.